Yorben: van start gegaan op de ETU in Holten om 10u30. Ik had deze week veel gaan zwemmen voor mijn zwemniveau omhoog te krikken tegenover vorige week in Wuustwezel. En dit is dan ook gelukt, ik kwam in de tweede groep uit het water en heb met deze groep in de laatste ronde het gat kunnen dicht rijden op de kopgroep. Het lopen ging vlot en heb men tempo goed kunnen vasthouden, waardoor ik als 16de eindigde en als 1ste Belg over de finish kwam. Volgend wedstrijd is Aarschot de 1/3de afstand. #ZAMAROwilier #KTT #TeamBelgium

 

Rik:Met een heel slecht zwemnummer kwam ik pas na de helft van het pak uit het water. Gelukkig kon ik toch nog de aansluiting vinden in de 3de fietsgroep. In het begin draaide het goed rond, vooral door Tom. Met een groep van 25 man komen we dan de 2de wisselzone in. En met een split tijd van 42ste loop ik nog naar een 25ste plek, van mijn lopen mag ik dus niet klagen. Goede voorbereiding en volgende week de big day in Banyoles.

 

Quinty: Elk jaar wordt op het eerste weekeinde in juli de enigste Nederlandse Europacup gehouden in het Overijsselse Holten, soms vergezeld door zware regenbuien maar voor dit jaar met tropische temperaturen.
Na mijn goede races in Kitzbühel 2 weken gelden hoopte ik die lijn door te trekken in eigen land, maar merkte deze week tijdens de laatste trainingen hoe moeilijk het is om topvorm vast te houden en hoopte tot op de laatste dag compensatie te hebben na gedane arbeid.
Die compensatie was er gister, just in time.
Met startnummer 5 koos ik voor helemaal links plaats te nemen op het start ponton, de kortste weg naar de eerste boei.
Zwemmen verliep prima en zat meteen achter de kop van 4 erbij en met een goede wissel zaten we na 4km fietsen met een zeer sterke kopgroep van 10 samen op weg naar de eerste van twee beklimmingen van de Holterberg.
Tijdens het fietsen voel ik me super goed, doe veel kopwerk en leg ze op de pijnbank om ervoor te zorgen dat de toplopers vermoeid raken voor de slot loop van bijna 6km. De zon heeft inmiddels zijn hoogste en zwaarste stand ingenomen en met zo een zwaar loopparcours zal dat voor iedereen lastig zijn. Ik loop zeker goed genoeg maar in de laatste loopronde spat alles uit elkaar, koplopers van 3 dan op 50 meter, ik met nog 2 metgezellen en de rest is dan allang gezien. Holten ligt me prima en is me goed gezind en heeft een prachtige finish arena. De kop van 3 gaat voor het podium, dan een eenling op 4 en ik moet sprinten met 3 atleten om 6de te worden na een zware maar goede race.
Alweer een bevestiging dat ik op Europees niveau de hele race in de kopgroep thuis hoor, ontvang van mijn buitenlandse collega atleten veel respect voor mijn inzet en aanvalslust en mag meteen na afloop de pers te woord staan.
Het was een goede dag en vanaf nu heb ik nog 3 weken om me voor te bereiden op het Europees kampioenschap in Tartu wat in Estland ligt, ga er daar alles aan doen om oranje trots te maken!
So far so good!

Verslag Hans Cleemput, 3athlon.be: In Wuustwezel werd het voor eigen volk een zware wedstrijd voor Yorben Verboven, met een 50ste plaats als resultaat. In de ETU van Holten wou de viervoudig Belgische jeugdkampioen een week later beter doen. En daar slaagde Yorben ook in. Hij werd 16de en eerste Belg in de sprinttriatlon. “Ik was in Wuustwezel al content met het lopen, maar nu ben ik zeer tevreden met het resultaat…”
Het zwemmen blijft een werkpunt voor de jonge triatleet van het Kempische Zamaro-Wilier team. “In de week tussen Wuustwezel en Holten heb ik veel gezwommen, met op dinsdag en donderdag zelfs dubbele zwemtrainingen,” vertelt Yorben. “Daardoor ging mijn zwemmen veel beter in Nederland dan voor eigen volk. Ik kwam in Holten met de tweede groep uit het water. Het fietsen ging goed en ook het lopen ging erg vlot, al was ik van mijn looponderdeel in Wuustwezel ook al content. Maar nu kwam alles samen, dus ben ik zeer tevreden met dit resultaat.”

Als eerste Belg kreeg hij in Holten nog een paar landgenoten te pakken in het lopen. “Tuur Lemmens en Thomas Jurgens zaten in de eerste groep, de rest van de Belgen zat bij mij in de tweede groep maar in het lopen kon ik hen voor blijven en nog een paar triatleten uit de groep voor ons oprapen,” aldus een blije Yorben. Hij werd 16de in 56’48, op iets meer dan een minuut van winnaar Ignacio Gonzalez. Yorben was de enige Belg in de top-20. Tim Van Hemel werd 24ste, Louis Naeyaert pakte de 27ste plaats, Thomas Jurgens werd 34ste en finishte twee plaatsen voor Dries Matthys. Tuur Lemmens eindigde op de 52ste plaats.